Radwaňská do osemfinále Australian Open

18.01.2013 Celý región

Melbourne 18. januára (TASR) - Poľská tenistka Agnieszka Radwaňská, Nemka Angelique Kerberová i Číňanka Na Li sa prebojovali do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Radwaňská si v 3. kole poradila s Britkou Heather Watsonovou hladko v dvoch setoch 6:3, 6:1 a upravila tohtoročnú bilanciu na 12:0.

Víťazka turnajov v Aucklande i Sydney v roku 2013 ešte nestratila ani set. V dueli o štvrťfinále nastúpi proti Ane Ivanovičovej, finalistka z roku 2008 v srbskom derby v súboji dvoch bývalých svetových jednotiek zdolala Jelenu Jankovičovú 7:5 a 6:3. Medzi elitnú šestnástku postúpili aj Nemka Julia Görgesová a ruská ľaváčka Jekaterina Makarovová, ktorá v troch setoch vyradila jedenástu nasadenú Francúzku Marion Bartoliovú.

Radwaňská po zimnej príprave v Poľsku priletela do Austrálie neskôr ako v minulých rokoch, dokázala sa však mimoriadne rýchlo adaptovať a na začiatku sezóny je v skvelej forme. "Nikdy som pred Australian Open nehrala dva turnaje. Teraz som sa rozhodla hrať v Aucklande i v Sydney a spravila som dobre, úspešne výsledky ma správne naštartovali. Pred začiatkom sezóny som tvrdo trénovala v rodnom Krakove, pracovala som na kondičke a teraz to prináša svoje ovocie. Na kurte sa cítim lepšie ako kedykoľvek predtým. Hrám s veľkým sebavedomím. Veľmi ma teší, že už od začiatku roka dokážem predvádzať svoj najlepší tenis," povedala Radwaňská pre agentúru dpa.

Dlhoročné rivalky Ivanovičová s Jankovičovou sa v minulosti stretávali v záverečných fázach grandslamových turnajov, teraz na seba narazili už v 3. kole. Ich derby bolo zaujímavé aj zo slovenského hľadiska. Srbsko totiž bude 9.-10. februára v hale ČAIR v Niši súperom zvereniek kapitána Mateja Liptáka v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie. "S Jelenou sme pred tromi-štyrmi rokmi bojovali o post svetovej jednotky. Teraz sme obe v rebríčku nižšie, no naše zápasy stále majú špeciálny náboj, je tam veľká súťaživosť. Spomínam si na náš semifinálový duel z Roland Garros 2008, ktorý som vyhrala a po finálovom triumfe nad Dinarou Safinovou som potom získala cennú trofej. Jelena je stále veľmi dobrou hráčkou a nepríjemnou súperkou. V minulosti naše vzťahy neboli ideálne, no vlani počas fedcupového finále s Českom v Prahe sme sa lepšie spoznali. Zažili sme tam kopec zábavy, chodili sme do mesta. Teraz spolu vychádzame dobre."

Piata nasadená Kerberová si víťazstvom 6:2, 7:5 nad Američankou Madison Keysovou dala krásny darček k piatkovým 25. narodeninám. "Bol to sakramentsky pekný pocit postúpiť v deň svojich narodenín prvýkrát v kariére do osemfinále na Australian Open. Nikdy mi ešte toľko ľudí nezaspievalo Happy Birthday. Konečne som prelomila čiernu sériu. Na narodeniny som totiž ešte nikdy nevyhrala zápas," tešila sa Nemka.


ženy - dvojhra - 3. kolo:

Na Li (6-Čína) - Sorana Cirsteová (27-Rum.) 6:4, 6:1
Ana Ivanovičová (13-Srb.) - Jelena Jankovičová (22-Srb.) 7:5, 6:3
Jeaterina Makarovová (19-Rus.) - Marion Bartoliová (11-Fr.) 6:7 (4), 6:3, 6:4
Julia Görgesová (Nem.) - Ťie Čeng (Čína) 6:3, 1:6, 7:5
Angelique Kerberová (5-Nem.) - Madison Keysová (USA) 6:2, 7:5
Agnieszka Radwaňská (4-Poľ.) - Heather Watsonová (V. Brit.) 6:3, 6:1
 

Vyberte región